Accions a fer
Propostes d’accions per a la igualtat de gènere a Sabadell
Amb l’objectiu de recollir les propostes d’acció per part de la ciutadania en l’àmbit de la igualtat de gènere i LGBTI+ i considerar-les per al Pla d’accions del nou Pla d’Igualtat de Gènere i LGBTI+, a l’enquesta s’han inclòs preguntes sobre la incorporació de la perspectiva de gènere en els diferents àmbits d’actuació de l’Ajuntament (violències masclistes I LGBTIfòbiques, diversitats, ocupació, infància, adolescència i joventut, educació, cultura, cultura, esports, participació, entre d’altres). En aquesta línia, a continuació es presenten les propostes recollides, classificades segons la seva temàtica.
Compromís amb la igualtat de gènere
Les propostes de les persones enquestades, principalment, han girat fonamentalment al voltant de la difusió i informació sobre els serveis i recursos, per tal de garantir que tothom conegui tant la seva existència com els serveis que ofereix. També, les persones enquestades han fet referència a la importància de promoure les activitats de sensibilització adreçades a diferents perfils (ciutadania en general, joves...), millorar l’accessibilitat dels espais de canguratge, més incidència en la població, entre d’altres
Així mateix, amb l'objectiu de posar èmfasi sobre quins serveis i recursos troben que falten al municipi, es van recollir específicament les propostes de millora de les persones enquestades. Les propostes de les persones enquestades es plantegen al voltant de la necessitat de potenciar els serveis d'atenció per a víctimes de violències masclistes i LGBTIfòbiques, la creació d'espais i serveis per a dones, persones LGBTI+ i noves masculinitats, recursos per facilitar la conciliació personal, familiar i laboral, formació en perspectiva de gènere a tots els nivells educatius, entre altes.
Accions contra les violències masclistes i LGBTIfòbiques
En aquest segon àmbit, es recullen aquelles accions es consideren importants per a les persones enquestades per reduir les violències masclistes i la violència LGBTI+ en el municipi, que comprenen accions formatives com campanyes de conscienciació i polítiques públiques per donar suport i apoderar a les dones i persones LGBTI+. Alguns exemples són:
Educació a l'àmbit escolar.
Formació a totes les franges d’edat.
Implicar i educar homes cis-heterosexuals.
Incidir en les conductes que porten a fer aquestes accions.
Interseccionalitat i diversitats (dones i persones LGBTI+ amb discapacitat, migrades, grans, etc.)
Es recullen i agrupen aquelles propostes d’accions que incorporen la perspectiva interseccional i la diversitat, amb l’objectiu d’incloure en totes les dones i persones LGBTI+ amb discapacitat, migrades, grans, etcètera.
Les principals propostes l’àmbit de la diversitat desataquen la importància de conèixer les necessitats de diversos col·lectius i promoure'n la inclusió a través de la conscienciació sobre la diversitat, amb propostes per facilitar tràmits, promoure programes d'inclusió i celebrar la diversitat a través d'activitats culturals, l’atenció i suport, i la formació integral, abastant des del suport psicològic fins a la formació en diversitat en diversos àmbits professionals i educatius.
La igualtat de gènere i LGBTI+ a la infància, adolescència i la joventut
En aquest àmbit, han sorgit diverses propostes d’accions per part de les persones enquestades que incorporen la perspectiva de gènere en els àmbits de la infància, l’adolescència i la joventut i advoquen, entre altres qüestions, per la educació inclusiva i la coeducació a l’escola i crear espais segurs. Alguns exemples:
Educació en igualtat i respecte
Major presència de tallers pedagògics a centres educatius.
Creació d’espais segurs i d’escolta activa.
Creació de plans transversals a tots els centres educatius
La igualtat de gènere i LGBTI+ en l’àmbit de la cultura, els esports i la salut
Seguidament, es recullen i agrupen algunes propostes d’accions per part de les persones enquestades que incorporen la perspectiva de gènere en els àmbits de la cultura, els esports i la salut amb accions com formar als professionals, repensar espais esportius i la visibilització i inclusió de les dones i les persones LGBTI+ a la cultura, l'educació i l'esport.
Formacions als professionals
Creació d’equips inclusius
Foment d’espais de pràctica segura
Repensar espais esportius per igualar oportunitats
Foment de la conciliació i la corresponsabilitat
Com a part important, es recullen i agrupen totes aquelles propostes d’accions per part de les persones enquestades que busquen fomentar la conciliació de la vida personal, familiar i laboral i la corresponsabilitat on es proposen accions a nivell municipal com serveis de canguratge i fomentar la formació a les empreses sobre conciliació i flexibilització laboral, entre altres.
Fomentar la conciliació real entre la vida laboral i familiar amb permisos remunerats i adaptació d’horaris.
Flexibilitzar jornades laborals i permetre el teletreball.
Suport a la criança i la promoció d'una cultura empresarial que reconegui les responsabilitats de cura.
Major reconeixement de les tasques de cura i més valoració aquestes tasques
L'ocupació, l'habitatge i l'assistència social
També, es van demanar propostes en l’àmbit de l'ocupació, l'habitatge i l'assistència social, que s’apleguen a continuació amb mesures que comprenen establir polítiques d’igualtat salarial i d’habitatge digne i social per a dones i persones en situació de vulnerabilitat o persones LGBTI+ i que pateixen situacions de violència o discriminació.
Accés igualitari a ocupació i vivenda.
Fomentar la corresponsabilitat o ajudar a les dones amb càrregues familiars poder optar a serveis de cura perquè les dones no vegin tan limitades el seu accés al mercat de treball
Plans que fomentin la formació i la inserció laboral de persones no normatives
Establir polítiques d'igualtat salarial, garantir accés igualitari a l'ocupació i l'habitatge, i proporcionar assistència social sensible a la diversitat de gènere i LGBTI+.
Reconeixement del lideratge i la participació de les dones i les persones LGBTI+ a la vida pública
Com a darrera part específica es fa esment a les principals demandes i propostes de les persones enquestades entorn al reconeixement del lideratge i la participació de les dones i les persones LGBTI+ a la vida pública. Per exemple es recullen accions per visibilitzar els noms de les dones a la ciutat, establir programes de mentoria i de suport al lideratge femení, accions d’acció positiva, etcètera.
Promoure a dones als càrrecs de responsabilitat.
Quotes de paritat i discriminació positiva.
Promoure programes d’acció positiva.
Garantir una representació igualitària.
Reconèixer i promoure la participació equitativa en rols de lideratge, mitjançant programes de mentorat, paritat de gènere en òrgans de presa de decisions, i visibilitat de les contribucions de les dones i persones LGBTI+ en la vida pública.
Compartir